keuzes maken

Neem een grote pan en voeg de volgende ingrediënten toe…. Hoewel we weer langzamerhand naar het seizoen van de stoofpotjes gaan, gaat dit niet over de lekkerste of makkelijkste recepten. Stoven of wokken staat voor mij synoniem aan beslissingen nemen en keuzes maken.

Heel veel dagelijkse keuzes maak je praktisch of gevoelsmatig en vaak is het een combinatie van beiden. Dat zijn mijn wokschotels. (Kant-en-klare) ingrediënten in de pan, even roerbakken en klaar! Wat trek ik aan? Wat eet ik vanavond? Welke taken van mijn to-do-lijst doe ik in de ochtend? Dat zijn geen keuzes waar ik heel veel tijd aan hoef te besteden. Gelukkig niet!

Maar als het gaat om keuzes die consequenties hebben op de langere termijn, financieel, bedrijfsmatig, emotioneel, dan heb ik daar vaak wat meer tijd voor nodig.

Voordelen, nadelen, belemmerende gedachtes, alles wat er in mij opkomt, zet ik op papier. Ik praat er over met een vriend of vriendin. Ik verzamel informatie om de keuze behapbaarder te maken. Dat zijn de grote stukken vlees of groentes die ik kleiner snijd. Alle ingrediënten doe ik bij elkaar en zet ik op het vuur. Op een laag pitje.

Vervolgens ga ik andere dingen doen. Uren staren naar het vlees in de pan totdat het uit elkaar valt, heeft weinig zin. Natuurlijk roer ik af en toe wel even, kijk ik er even naar. Maar ik ben daar niet 100% op gefocused.
Soms kijk ik in de pan en lijkt het alsof het vlees nooit gaar gaat worden. Of het ruikt zo lekker dat ik er al van wil gaan eten, terwijl het nog niet lekker smaakt.

Juist door het de tijd te geven, je aandacht op andere zaken te richten, kan er iets ontstaan. Soms moet er een ingrediënt bij, soms heeft het wat meer tijd nodig. Zoals bij een stoofpotje de smaken in elkaar moeten trekken om tot een smakelijk geheel te komen, zo moeten de diverse aspecten van mijn uiteindelijke keuze ook een geheel vormen.

Meestal komt het goed, soms smaakt het resultaat toch niet zo lekker als verwacht. Maar ach, dan pak je nieuwe ingrediënten en maak je een nieuwe pan.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Ben jij meer van het wokken of van het stoven?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.