opruimmaand

De November-opruimmaand is voorbij. Officieel, maar in de praktijk ga ik er nog wat dagen aan vast plakken. Ik ben namelijk nog niet klaar.

Ik heb nog een paar dozen met persoonlijke spullen om uit te zoeken, een paar keukenkastjes en mijn auto. En mijn administratie, zakelijk en privé, digitaal en op papier. De administratie aanpakken combineer ik meteen met de afsluiting en achivering van het jaar.
Verder heb ik nog wat spullen die ik op Marktplaats wil zetten.
En als laatste heb ik dan nog spullen die naar de milieustraat moeten, naar de kringloopwinkel en naar nieuwe eigenaren.

De lijst van wat ik wél uitgezocht en opgeruimd heb, is veel langer.
Naast de voor de hand liggende zaken als kleding, schoenen, accessoires, boeken, de schuur e.d. heb ik ook mijn contacten geschoond, het aantal Facebook-groepen waar ik lid van ben, de stapel nog te lezen boeken, tijdschriften, e-books en artikelen, en de programma’s die ik opgenomen heb.
En zoals iedereen heb ik ook van die dozen die iedere verhuizing meeverhuizen en ongeopend naar een zolder of berging verdwijnen. Die dozen heb ik nu ook allemaal uitgezocht. Uiteindelijk heb ik één herinneringen-doos overgehouden.

Spullen die niet van mij zijn, heb ik teruggegeven aan de eigenaar, of staan klaar om te worden opgehaald.

Wat waren nou zo mijn ervaringen en ontdekkingen van de afgelopen maand:

 • Een maand is zo voorbij.
 • Je kan heel veel doen in een maand.
 • Ik vind het prettig om met een project bezig te zijn.
 • Het wordt eerst veel rommeliger voordat het opgeruimd raakt.
 • Ik vind het prettig om ‘gepriegel’ af te wisselen met meters maken.
 • Er waren dagen dat ik moeilijk op gang kon komen. Echt alle vormen van uitstelgedrag zijn de revue gepasseerd.
 • Ik heb me een paar keer afgevraagd waarom ik er überhaupt aan begonnen was.
 • Mezelf verplichten om iedere dag iets op Facebook te posten, was een goeie stok achter de deur.
 • Hoe druk het ook is, je kunt eigenlijk altijd wel een moment vinden om even iets op te ruimen.
 • Er is ook altijd wel een excuus te vinden om een dag over te slaan 😉
 • Ik heb meer per categorie aangepakt dan per ruimte.
 • Het is fijn om ongebruikte spullen een nieuwe bestemming te geven.
 • Het werd steeds makkelijker om te beslissen of iets weg moest.
 • Er is ontzettend veel weg maar nog steeds niet minimalistisch.
 • Het is heerlijk om je gevoel te volgen en de dingen aan te pakken waar je op dat moment mee aan de slag wil. Maar uiteindelijk moet je toch ook de minder leuke dingen aanpakken en is enige vorm van planning wel handig.
 • Ik heb de tijd genomen om stil te staan bij herinneringen en bewust afscheid genomen. Ik heb veel gelachen maar ook regelmatig gehuild.
 • Over het algemeen geeft het opruimen een gevoel van ruimte, maar soms voelde ik ook verkramping. Ik heb deuren achter me dicht gedaan zonder te weten welke deuren er open zullen gaan. Dat is soms best eng.
 • De laatste loodjes wegen echt het zwaarst.

Wat heeft het opruimen tot nu toe opgeleverd:

 • Allereerst ruimte. Minder volle planken en lades, maar ook in mijn hoofd. Ik weet weer wat ik heb en alles wat niet meer bij mij past, is/gaat weg.
 • Leuke gesprekken met nieuwe en bestaande contacten.
 • Heel leuke reacties, online en offline op mijn dagelijkse posts. Wat leuk om te horen dat ik mensen heb geïnspireerd met mijn verhalen.
 • Geld, door wat spullen te verkopen.
 • Een heleboel ideeën.

Ondanks dat het nog niet klaar is, kan ik nu al zeggen dat het een goed idee is geweest. Ik ga nog even door en voor 31 december heb ik alle resterende klusjes ook afgewerkt. Dan kan ik met een echte schone lei het nieuwe jaar in!

Ik ben deze challenge puur voor mijzelf aangegaan. Mede in het kader van ‘practice what you preach’. Gaandeweg kreeg ik erg leuke reacties en bleken mensen geïnspireerd te zijn geraakt door mijn posts op Facebook.

Ik heb er zelf voor gekozen om alles in één keer aan te pakken. Omdat ik vanuit huis werk en zakelijk en privé door elkaar lopen, was dat voor mij de handigste optie.
Maar in etappes opruimen kan natuurlijk ook.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook gaan opruimen? Maar zie je het niet zitten om het alleen te gaan doen? Ik help je graag.
Stuur een mail naar jolanda@jolandasenne.nl of een berichtje naar 06-53544718 en ik neem contact met je op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.