nee

Whatsapp, kinderen, collega’s, de hele dag door worden we tijdens ons werk bestookt met berichten en vragen.

Als je overal direct op reageert, dan zul je vaak aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat je het heel druk hebt gehad, maar niet met de dingen die je van plan was te doen. Je geeft anderen de regie over jouw tijd.

Nu hoor ik je denken ‘ja, maar…’ ik moet er toch zijn voor mijn kinderen, ik kan de buurvrouw toch niet voor deur laten staan, mijn collega kan niet verder als ik niet help etc. Wat je dan eigenlijk zegt, is dat jouw werk minder belangrijk is dan dat van een ander, dat jouw tijd gratis beschikbaar is voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Vooral vrouwen hebben vaak nogal moeite met grenzen stellen, met ‘nee’ zeggen.

Als je altijd meteen alles uit je handen laat vallen zodra je kinderen iets vragen, dan heb je ze zelf zo ‘getraind’. Collega’s die zijn gewend dat jij meteen in actie komt, zullen heel makkelijk naar jou komen. Als jij Whatsapp berichten altijd heel snel beantwoord, dan maak je jezelf tot Eerste Hulp-post.

Vooral vrouwen hebben vaak nogal moeite met grenzen stellen, met ‘nee’ zeggen.

Het goeie nieuws is dat het gedrag is en gedrag kun je veranderen.
Nu denk je misschien dat je dan op alles ‘nee’ moet zeggen, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ‘ja’ zeggen maar op jouw voorwaarden.
Bijvoorbeeld: Ja, ik wil je daar graag mee helpen. Morgenmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur heb ik daar tijd voor.

Als je vanuit huis werkt, geef dan aan je huisgenoten door tot hoe laat je aan het werk bent en niet gestoord mag worden. Een aparte werkruimte maakt dat al duidelijker dan werken aan de keukentafel.
Vind je het lomp om iemand aan de deur te laten staan, vooral als ze kunnen zien dat je thuis bent? Zeg dan dat je aan het werken bent en geef aan hoe laat je tijd voor hem of haar hebt.
Voor Whatsapp kun je, net als voor je e-mail, een aantal momenten per dag inplannen.

Bij elke onderbreking kun je jezelf afvragen:

  • MOET ik dit nu doen?
  • Moet IK dit nu doen?
  • Moet ik DIT nu doen?
  • Moet ik dit NU doen?
  • Moet ik dit nu DOEN?

Als je niet altijd meteen in actie komt, dan is de kans groot dat die brandende vraag van zoon/dochter/man/buurvrouw/collega zich in de tussentijd vanzelf oplost.

Hoe vaak zeg jij ‘ja’ omdat je ‘nee’ zeggen lastig vindt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.